Minister De Backer zet na drie jaar een punt achter zijn toer door België waarbij hij scholieren bewust probeerde te maken van hun online privacy, “Ik hoop dat leerlingen er iets van opsteken en bewuster omgaan met wat ze delen op sociale media”.

 “Ik heb het drie jaar gedaan en ontzettend veel positieve reacties gekregen”, vertelt De Backer. “Ik hoop alleen dat de les nu blijft hangen. Niet alleen bij de leerlingen, maar ook bij de leerkrachten en directies. Sociale media en internet zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van jongeren. Ze staan op met Snapchat, lunchen met Instagram, maken hun huiswerk met Google, checken ondertussen Twitter en gaan slapen met Facebook. Dat maakt ze kwetsbaar als ze er geen rekening mee houden dat hun digitale leven ook tegen hen kan gebruikt worden. Het was mijn taak als minister om jongeren bewust te maken van het belang van hun privacy.”

Tijdens de les gaf de minister een aantal tips, zoals het gebruik van verschillende paswoorden, het afplakken van je webcam, vriendenlijsten beperken op Facebook, privacy-instellingen bekijken van apps of oppassen wat je in apps als Messenger allemaal typt, want zelfs nog voor het versturen van een chatbericht wordt het al digitaal opgeslagen. “Het was enorm leerrijk”, vindt Benjamin uit het vierde middelbaar. “Heel wat zaken weet je wel, maar je houdt er niet altijd rekening mee. Ik ga straks wel kijken of mijn gezichtsherkenning op Facebook wel uit staat.” 

De Backer waarschuwt ook dat sociale media gevaarlijk zijn voor pestgedrag. “Door de komst van sociale media stopt pesten niet meer aan de schoolpoort, maar gaat het pesten soms 24 uur door. We mogen de impact daarvan niet onderschatten. Wanneer een ongewenst filmpje circuleert, aarzel dan niet om klacht in te dienen bij de politie en bij de Gegevensbeschermingsautoriteit.” Meer info op www.ikbeslis.be.

Alles bij de bron; HLN