Google censureert zijn Russische zoekmachine. Het Amerikaanse concern weigerde lange tijd aan de eisen tot censuur in Rusland tegemoet te komen. Nu heeft Google toch toegegeven. Dat hebben verscheidene Russische media gemeld. De Russische autoriteiten hadden Google eerder een boete opgelegd omdat de onderneming de officiële richtlijnen bleef negeren.

Google zou zich akkoord hebben verklaard om de digitale richtlijnen te volgen die Rusland twee jaar geleden uitvaardigde. Die wetgeving bepaalde dat zoekmachines niet langer links mogen verstrekken naar websites die op de zwarte lijst van de Russische overheid staan. Google zou bij de censuur samenwerken met de Russische mediaregulator Roskomnadzor.

Critici waarschuwen dat Roskomnadzor een spreekbuis is voor de Russische regering. Zij noemen Roskomadzor, die in principe een onafhankelijk instituut zou moeten zijn, een instrument van staatscensuur. De instelling bleek eerder al de toegang tot corruptieonderzoek tegen een aantal Russische ministers te hebben geblokkeerd en ook het corruptieonderzoek van oppositiepoliticus Alexei Navalny werd door Roskomnadzor geblokkeerd.

Volgens waarnemers zullen Facebook en Twitter het volgende doelwit worden van de Russische autoriteiten. 

Alles bij de bron; Express