In de loop van 2019 zal de eerste zitting plaatsvinden in de rechtszaak die een maatschappelijke coalitie aanspande tegen het Systeem Risico Indicatie (SyRI). De zittingsdatum zal tussen mei en september liggen, een uitspraak wordt verwacht binnen een halfjaar na de zitting. Tijdens de zitting zullen beide partijen de gelegenheid krijgen om de eerder ingenomen standpunten en argumenten nader toe te lichten, verder te onderbouwen of te verdedigen. Op basis daarvan zal de rechtbank haar definitieve oordeel vellen – al is het uiteraard mogelijk om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

SyRI koppelt grote hoeveelheden persoonsgegevens uit verschillende overheids- en private databases aan elkaar, om de centraal bijeengebrachte informatie tegen burgers te gebruiken. Met behulp van geheime algoritmen wordt bepaald of burgers een risico vormen om een lange lijst aan fraudevormen, overtredingen en misdrijven te plegen. Op deze manier zijn sinds 2008 tientallen wijken, buurten en regio’s met behulp van SyRI doorgelicht. De forse kritiek die de Autoriteit Persoonsgegevens en de Raad van State in 2014 hadden op de wettelijke vastlegging van SyRI, werd grotendeels genegeerd door toenmalig minister Asscher van Sociale Zaken. De wetgeving rondom SyRI werd vervolgens als hamerstuk (zonder debat) aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer.

Alles bij de bron; PlatformBurgerrechten

De rechtszaak tegen SyRI en de campagne Bij Voorbaat Verdacht die ermee samenhangt, wordt volledig mogelijk gemaakt door donaties en giften. U kunt ons in deze procedure steunen door uw gift over te maken aan Stichting Platform Bescherming Burgerrrechten onder vermelding van SyRI. U kunt uw gift ook overmaken via de donatiepagina op onze campagnesite Bij Voorbaat Verdacht.