Uit het Dutch Apps Market rapport van Telecompaper blijkt dat tussen het vierde kwartaal van 2017 en het derde kwartaal van 2018 het aantal installaties van de Facebook-app op Nederlandse smartphones met 1,1 miljoen is gedaald [van 74% naar 68% aandeel op de NL-smartphones]. Hoeveel Nederlanders hun Facebook-account verwijderd hebben het afgelopen jaar, is niet bekend.

Wantrouwen en nepnieuws zijn voor mensen nu voor het eerst een belangrijke reden om te stoppen met het gebruiken van Facebook. En dat is een verschil met vorig jaar, toen velen vooral aangaven weinig meer te hebben met de mensen die op Facebook zitten en dat het te veel tijd kost.

Hoewel er in Nederland een neerwaartse trend lijkt te zijn als het gaat over het Facebook-gebruik, is het beeld wereldwijd bezien anders. De verwachting is dat het aantal gebruikers wereldwijd in 2020 kan zijn gestegen tot 1,69 miljard, beduidend meer dan de voorziene 1,54 miljard gebruikers dit jaar. De totale groei van het aantal Facebook-gebruikers lijkt dus vooralsnog niet af te nemen.

Alles bij de bron; CompTotaal