2018: het jaar dat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing is geworden. Privacy stond daarmee bij veel organisaties hoog op de agenda, ook bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP)... 

...De AP heeft dit jaar ook dwangsommen (let op, geen boetes) opgelegd aan Theodoor Gilissen Bankiers, voor het niet voldoen aan een inzageverzoek, aan Uber, voor het niet melden van een datalek, en aan het UWV voor het onvoldoende beveiligen van persoonsgegevens.

Verder….

Volgens de Centrale Raad van Beroep mag de Dienst Uitvoering Onderwijs (“DUO”) reisgegevens van studenten inzien om na te gaan of studenten terecht gebruikmaken van de beurs voor uitwonende studenten. Heeft ook de Britse rechter geoordeeld dat de aftapwet illegaal is. Vindt de Afdeling Bestuursrechtspraak dat het professionele leven van een sekswerker moet worden aangemerkt als bijzonder persoonsgegeven. Heeft de Reclame Code Commissie een klacht afgewezen tegen een op (ex-)kankerpatiënten gerichte advertentie op Facebook op basis van ‘likes’ en/of klikgedrag. En, tot slot, heeft de rechter geoordeeld dat een werknemer op grond van de AVG recht heeft op inzage in zijn personeelsdossier.

Alles bij de bron; SOLV