De Nationale Politie moet politiegegevens beter beveiligen, anders moet het weer een boete betalen, zo laat de Autoriteit Persoonsgegevens weten. 

De beveiliging heeft betrekking op het systeem waarmee inkomende en uitgaande personen en goederen in het Schengengebied worden gecontroleerd, het N.SIS II-systeem. Drie jaar geleden werden vijf overtredingen vastgesteld, waarvan er vier op tijd werden beëindigd.

De vijfde overtreding, die gaat over de regelmatige en proactieve controle op logbestanden, is nog altijd niet naar behoren opgelost. Hiervoor moest de Nationale Politie in september al een boete van 40.000 euro betalen. Er werden sindsdien wel verbeteringen doorgevoerd, maar die vindt de Autoriteit Persoonsgegevens niet voldoende. Daarom heeft de toezichthouder opnieuw een last onder dwangsom opgelegd, dit keer voor een bedrag van 50.000 euro met een maximum van 320.000 euro. De Nationale Politie heeft nu tot 4 februari 2019 de tijd gekregen om de gewenste verbeteringen door te voeren, anders moet het deze boete betalen.

Alles bij de bron; Security