Zangeres Taylor Swift heeft tijdens een concert in de Verenigde Staten een gezichtsherkenningssoftware ingezet om eventuele stalkers op te sporen. Op welke manieren wordt gezichtsherkenning bij evenementen in Nederland toegepast? En mag dit wel? 

De toeschouwers van de show werden stiekem gefilmd en gescand. De gezichten werden vergeleken met een databank van honderden stalkers van de zangeres die bij de politie bekend zijn. In de VS mag dit, zonder dat ze daarvoor toestemming van de bezoekers nodig hebben.

In Nederland wordt ook geëxperimenteerd met deze software. "De politie is er al druk mee bezig", vertelt Peter Hoekstra van 20Face, het bedrijf dat gespecialiseerd is in gezichtsherkenning. In het voetbalstadion van Heracles Almelo loopt momenteel ook een proef met het gezichtsherkenningsysteem van 20Face, mensen moeten hier wel toestemming voor geven. Ook Schiphol breidt volgend jaar proeven met gezichtsherkenning uit om voor een snellere doorstroom van passagiers te zorgen. Reizigers die toestemming geven, hoeven zich dan niet meer te legitimeren of hun instapkaart te tonen.

Het gebruik is volgens ICT-jurist Frederik Zuiderveen Borgesius heel privacy-gevoelig. "Mensen moeten gewoon naar een concert of evenement kunnen gaan waarbij ze niet op beeld worden vastgelegd. Ze drinken daar vast wat biertjes en dan wil je gewoon niet dat dat wordt gebruikt. Bovendien weet je nooit zeker of alle gezichten gescand worden."

Alles bij de bron; RTL