De like-knop van Facebook is op een groot aantal websites aanwezig. Wanneer internetgebruikers op dergelijke websites terechtkomen wordt informatie over hun ip-adres en browserstring naar Facebook doorgestuurd. Dit gebeurt geheel automatisch, ongeacht of de gebruiker op de knop heeft geklikt en of hij al dan niet een Facebookaccount heeft.

Verbraucherzentrale NRW, een Duitse vereniging die consumentenbelangen behartigt, stelt dat de like-knop inbreuk maakt op de privacywetgeving. Het had dan ook een verbodsactie ingesteld tegen een website die van een dergelijke like-knop gebruikmaakt. Het Oberlandesgericht Düsseldorf, de hoogste rechterlijke instantie van de deelstaat NoordrijnWestfalen, waarbij de zaak aanhangig is, vroeg de advocaat-generaal om een uitleg van de vroegere richtlijn gegevensbescherming, die van toepassing blijft op deze zaak maar inmiddels door de Algemene verordening gegevensbescherming is vervangen.

De advocaat-generaal stelt dat websites die met een Facebook like-knop en dergelijke andere plug-ins werken, waardoor persoonsgegevens van de gebruiker worden verzameld en doorgezonden, samen met die derde partij verantwoordelijk zijn voor die fase van de gegevensverwerking. De beheerder van de website moet gebruikers dan ook de vereiste minimuminformatie verstrekken over die gegevensverwerking en indien nodig hun toestemming verkrijgen voordat de gegevens worden verzameld en doorgezonden, aldus advocaat-generaal Michal Bobek van het Hof van Justitie in een conclusie (pdf).

Alles bij de bron; Security