Volgens The New York Times heeft Facebook jarenlang zeer gedetailleerde toegang tot persoonsgegevens verleend aan makers van telefoons en andere hardware. Niet alleen de gegevens van de eigenaars van een mobiel zouden op deze manier toegankelijk zijn, ook die van hun vrienden.

Het zou gaan om maar liefst zestig hardwaremakers, waaronder Apple, Samsung, HTC, Blackberry, Microsoft en Amazon. Deze samenwerking zou al zo’n tien jaar geleden zijn begonnen, in een tijdperk dat apps nog lang niet zo wijdverspreid waren als nu het geval is...

...Facebook benadrukt dat dergelijke samenwerkingen tegenwoordig helemaal niet meer noodzakelijk zijn: ‘Dit is ook de reden dat we in april al hebben aangekondigd dat we de toegang aan het afbouwen zijn’, aldus Facebook. Afbouwen of niet, de toegang is er nog altijd, aldus The New York Times. Een voormalig Facebook-medewerker noemt het tegenover de krant ‘schokkend’ dat deze praktijk nog altijd bestaat. ‘Dit stond zes jaar geleden intern bij ons al bekend als een privacykwestie’, zo stelt Sandy Parakilas, die Facebook in 2012 verliet en sindsdien bekend staat als scherp criticus van zijn voormalig werkgever. 

Alles bij de bron; Volkskrant