Het Openbaar Ministerie (OM) wil verdachte postpakketten direct kunnen openen. Het briefgeheim maakt het openen en de opsporing van de daders lastig en tijdrovend.  

Postpakketten verstuurd via PostNL vallen onder het briefgeheim. De reden hiervoor is dat PostNL van oudsher een postbedrijf is en daardoor onder de Postwet valt. De andere aanbieders vervoeren slechts pakketten en geen brieven, en vallen daardoor niet onder de Postwet.

De crime fighters vinden dat de opsporing veel sneller en effectiever zou kunnen als zij niet beperkt zouden worden door het briefgeheim. Nu is allereerst schriftelijke toestemming van de rechter-commissaris nodig om het briefgeheim op te heffen. De pakketten mogen daarna alleen onder toeziend oog van een officier van justitie worden geopend. Deze gang van zaken neemt soms weken in beslag. 

Het briefgeheim staat in de grondwet. Het OM wil dat alleen het briefgeheim op pakketten wordt opgeheven. Hierin zit vaak minder privacygevoelige informatie dan in een brief, zegt officier van justitie Barbara van Unnik. Zij vindt dat het belang van de opsporing zwaarder telt dan de privacy.

Alles bij de bron; NOS