Kees huurde een luxe villa voor een week in augustus bij woningverhuursite Novasol. Bij aankomst zag hij dat er buiten allemaal camera's hingen. Binnen in het huis zag Kees in het washok een monitor waarop vier camera's te zien waren. Die filmden het huis aan de buitenkant en de omgeving. Dat gaf hem een veilig gevoel.

Aan het eind van de week bekijkt Kees een apparaat dat aan het plafond hangt. Hij dacht dat het een rookmelder was, maar het blijkt een camera te zijn. Aan de zijkant leest hij '5MP WIFI IP CAMERA'. Van een rookmelder blijkt dus geen sprake te zijn. "We zijn de hele week bespied en dat voelt niet prettig. Ik heb in m'n beste Frans bij de schoonmaakster geklaagd en ook heb ik Novasol een klacht gestuurd." 

Novasol zegt tegen Kees dat er gesproken is met de huiseigenaar. Novasol: "Deze heeft bevestigd dat er binnen geen camera hangt, maar een rookdetector. Daarnaast neemt deze geen beelden op...."

ICT-expert Brenno de Winter, gespecialiseerd in privacy en spionage, heeft de camera onderzocht en vond hem al snel op AliExpress. Hij ontdekte dat het hier dus niet gaat om een rookmelder, maar om een camera inclusief microfoon zodat er ook audio opgenomen kan worden. Je mag volgens De Winter wel een camera ophangen in een vakantiehuis, maar dan moet je als consument wel geïnformeerd worden. 

Over de camera in de woonkamer is Van Duijn nooit geïnformeerd. Daarover zegt De Winter dat er niet gefilmd mag worden. "De huiseigenaar is verwerkingsverantwoordelijke, hij moet dus kunnen uitleggen wat er met die beelden gebeuren." De Winter zegt dat als consumenten in een vakantiehuisje een camera zien, ze deze meteen moeten afplakken. Hij vindt dit ook een zaak voor de Franse toezichthouder. "Die is heel streng op dit soort zaken." 

Alles bij de bron; NPO-Radio1