Op de linkerhelft van haar monitor verschijnt een vingerafdruk van een onbekende dader. Binnen enkele minuten geeft politiedatabase Havank (Het Automatisch Vinger Afdrukkensysteem Nederlandse Kollektie) op de rechterhelft tien mogelijke matches. “De software is zo goed, dat vaak de eerste suggestie al klopt. Een peulenschil”, zegt Liesbeth met haar 35 jaar praktijkervaring is zij een van de meest ervaren ‘dacty’s’ van Nederland.

De databank van Nederland bevat op dit moment van 1,3 miljoen personen vingerafdrukken. Jaarlijks komen daar de afdrukken van 180.000 verdachten bij. Materiaal van veroordeelden blijft 30 jaar bewaard, wie vrijgesproken wordt, gaat eruit. 

De hele afdeling kijkt uit naar de vierde versie van Havank, die volgend jaar uitkomt. Toch zit de grote winst niet alleen in betere algoritmes van software. “Je moet ook een goed gevulde en kwalitatief zo goed mogelijke verzameling vingerafdrukken hebben om mee te vergelijken.” Hoe beter die kwaliteit, hoe hoger de pakkans. Ook aan de ‘voorzijde’ verbeteren technieken bij het veiligstellen van sporen. Denk aan laten oplichten van vingerafdrukken op de plaats van het misdrijf en zichtbaar maken in het laboratorium...

...Een spectaculaire ontwikkeling is voor de politie dat het aantal databanken waarin zij mogen zoeken internationaal blijft groeien. Sinds 2012 werpt het Europese Besluit van Prüm vruchten af. Dat regelt internationale uitwisseling van DNA en vingerafdrukken. Hoe meer landen deelnemen, hoe meer succes. Het begon met zeven landen, maar het zijn er nu al 20. In 2017 zijn er in totaal 6104 ‘bevragingen met personen’ geweest, waarbij in 431 gevallen een match in het buitenland tot stand kwam.

Daar komt nu een uitwisselingsverdrag met de VS bij: 70 miljoen criminelen in de FBI databank, plus nog eens 140 miljoen personen uit de Amerikaanse visum-databank.

Alles bij de bron; Trouw [Long Read]