De plenaire Kamer heeft het licht op groen gezet voor het wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dat digitale vingerafdrukken toevoegt aan de identiteitskaart, zoals dat nu al het geval is voor het paspoort. 

De identiteitskaart zal een digitaal beeld bevatten van de afdrukken van de rechter- en linkerwijsvinger. De digitale vingerafdrukken worden niet gestockeerd of gecentraliseerd. De gegevens worden beschermd door een certificaat dat ervoor moet zorgen dat enkel bevoegden er toegang toe krijgen.

De Privacycommissie had een ongunstig advies afgeleverd over de toevoeging van de vingerafdrukken aan de identiteitskaart, maar de regering oordeelde dat de maatregel kadert in de aanbevelingen van de Europese Commissie.

Het wetsontwerp maakt het overigens ook mogelijk dat het Rijksregister voortaan nutsbedrijven, telecomoperatoren, verzekeringmaatschappijen enzovoort automatisch contacteert indien een klant verhuist, overlijdt of van naam verandert. Jambon benadrukt wel dat de burger uitdrukkelijk toestemming moet geven.

Alles bij de bron; VRT