Gemeenten mogen sinds juli 2016 drones inzetten voor cameratoezicht. De veiligheid in de openbare ruimte vergroten door drones in te zetten als mobiele camera’s.

Het klonk voor gemeenten als een innovatieve oplossing. In de praktijk gebeurt dit echter nog niet. Volgens de VNG is het nog maar de vraag of burgemeesters met het wetsvoorstel aan de slag kunnen. Michiel Geuzinge, beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid bij de VNG, stelt dat er ondanks de nieuwe wet weinig ruimte is.

Zo moeten gemeenten zich houden aan de luchtvaartregels en zorgen de regels voor de bescherming van privacy ook voor belemmeringen. ‘Drones mogen niet zomaar boven een mensenmenigte vliegen, niet boven de bebouwde kom en niet in de buurt van snelwegen of vliegvelden. Ook moet de bestuurder een drone altijd in het zicht hebben. En een drone die bijvoorbeeld een tuin filmt, maakt inbreuk op de privacy.’

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens moet beveiliging worden aangebracht op de drones zelf. ‘Beeldgegevens moeten worden versleuteld en niet gehackt kunnen worden. Ook moet het risico dat vliegende camera’s door een technisch mankement uit de lucht vallen, zoveel mogelijk worden beperkt. De combinatie van al deze regels zorgt ervoor dat de toepassing van drones als mobiel cameratoezicht gewoon erg lastig is’, vertelt Geuzinge.

Alles bij de bron; Securitas