De Chinese overheid gebruikt al langer geavanceerde kunstmatige intelligentie die mensen automatisch aan hun gezicht kan herkennen. Zo'n systeem viste eerder dit jaar bijvoorbeeld een verdachte uit 60.000 concertbezoekers. Ook lopen Chinese politie-agenten met speciale zonnebrillen met gezichtsherkenning over straat, zodat het systeem meer kan waarnemen.

Nu is het systeem nog slimmer geworden, mensen kunnen voortaan op een afstand van 50 meter al worden herkend aan de manier waarop ze bewegen. Zelfs als hun gezicht bedekt is of wanneer ze met hun rug naar de camera staan, zou het Chinese surveillancesysteem mensen kunnen herkennen.

"We hebben de medewerking van mensen niet meer nodig om ze te kunnen herkennen", zegt CEO Huang Yongzhen. "Loopherkenning kan niet gefopt worden door simpelweg te strompelen, of krom te lopen, of met gespreide benen. We analyseren alle kenmerken van het hele lichaam."

In verschillende andere landen wordt ook al jaren onderzoek gedaan naar loopherkenning. De techniek is ingewikkelder dan andere methoden van biometrische herkenning. Loopherkenning zou met één camera een groter gebied kunnen controleren, maar moet wel volledige bewegingen vastleggen en vergelijken. Dat kost veel meer computerkracht.

Alles bij de bron; RTL