Een jaar of drie geleden is Breda begonnen met het optuigen van het zogenoemde Veiligheidsinformatieknooppunt (VIK), nu is de proef in de afrondende fase.

Het VIK is simpel gezegd een verzamelbak die basisgegevens waartoe de gemeente toegang heeft aan elkaar koppelt. Persoonsgegevens bijvoorbeeld, registratie van adressen en gebouwen. Maar ook de gegevens van het Kadaster en de Kamer van Koophandel. ,,Als je die combineert, leidt dat soms tot verbanden die we niet eerder zagen", zegt burgemeester Paul Depla van Breda...

...Het combineren van gegevens klinkt zo basaal, dat het de vraag oproept waarom dit niet al veel eerder werd gedaan. ,,Als het aan mij lag waren we al jaren terug met dit systeem begonnen", zegt de burgemeester. ,,Om dan gaandeweg de fouten eruit te halen. Maar de ambtenaren overtuigden me om eerst de privacy goed te waarborgen.” 

Breda haalde de Autoriteit Persoonsgegevens erbij: mag dat eigenlijk wel, al die persoonlijke gegevens aan elkaar verbinden? En houdt dat wel stand bij een rechter, om informatie op deze manier te vergaren? ,,Bleek dat er veel meer mag dan we op voorhand dachten. Privacy is vaak een schijnargument om niet met elkaar samen te werken. Zolang je maar kan laten zien wat je doet, is veel mogelijk. En dus zoeken wij als gemeente naar de grenzen van onze mogelijkheden hierin.”

Alles bij de bron; BNdeStem