De Belgische regering wil dat op de identiteitskaarten, behalve een foto, ook twee vingerafdrukken worden opgeslagen. Het wetsontwerp wil fraude met identiteitskaarten bestrijden.

Maar er is veel kritiek, omdat het de privacy van de burger zou bedreigen. Op sociale media maken tegenstanders met de hashtag #ikweiger hun onvrede duidelijk.

Eerder dit jaar stelde de Europese Commissie al voor om vingerafdrukken op alle identiteitskaarten in de EU te verplichten. Er is een grote kans dat dit voorstel wordt goedgekeurd. Volgens de Europese Commissie is het nodig om de identiteitskaarten veiliger te maken. Op 17 april presenteerde ze een voorstel: papieren identiteitskaarten zouden binnen twee jaar moeten verdwijnen en op de identiteitskaarten van alle EU-burgers zouden binnen vijf jaar chips moeten komen waarop foto's én vingerafdrukken  worden opgeslagen. 

Het voorstel van de Commissie moet nog worden goedgekeurd, zowel door het Europees Parlement als door de Europese ministers van Binnenlandse Zaken.

Alles bij de bron; VRT