Het stond gewoon tussen de berichtjes over de voorjaarscompetitie en de aanstaande open dag: "Verandering in manier waarop KNLTB met jouw persoonsgegevens omgaat."

In de nieuwsbrief van maart dit jaar kondigde de tennisbond het nieuwe beleid aan. De ledenraad van 40 mensen had enkele maanden daarvoor ingestemd met het delen van de namen, adressen, woonplaatsen en telefoonnummers van in totaal 570.000 leden aan 'partners'. Maar niet elk lid zat daarop te wachten. Het kwam bijna tot een rechtszaak, maar de bond zegt nu dat er - voorlopig - even geen commerciële acties meer komen.

Lid, tennisser en jurist Axel Hagedorn kon de plotselinge mededeling niet waarderen. Voor hem was deze terloopse mededeling in een nieuwsbrief het zoveelste voorbeeld van een organisatie die doet alsof het normaal is om persoonsgegevens zonder expliciete toestemming te verkopen; "Men gaat er vanuit dat iedereen dit doet; data verkopen. Denk aan Facebook, Google. Maar dit is echt een ander geval. Bij Google en Facebook maakt iedereen gebruik van hun diensten zonder te betalen en bij de KNLTB betaal ik al contributie om te mogen tennissen."

In een verklaring schrijft de bond vandaag dat er sprake is van zo'n 'gerechtvaardigd belang', omdat 'de ledenraad heeft ingestemd met een collectieve opt-in op NAW en telefoonnummers’, een opmerkelijke redenatie omdat dat meer gaat over de procedure dan over de noodzaak van het delen van de gegevens. Hagedorn en andere leden kunnen overigens wel bezwaar aantekenen als ze niet benaderd willen worden door bedrijven. Maar de jurist vindt dat niet voldoende. Hij had van tevoren de gelegenheid moeten hebben om toestemming te geven, vindt Hagedorn.

De KNLTB last nu even een commerciële pauze in: "Op dit moment lopen er geen acties met telefoonnummers, ook nog niet gepland voor de rest van dit jaar. We evalueren intern de twee acties die we wel al hebben uitgevoerd met onze partners TennisDirect en de Nederlandse Loterij en informeren de Ledenraad hierover in december", aldus de woordvoerder van de bond in een verklaring. Wat de bond in 2019 gaat doen is nog niet duidelijk.

Alles bij de bron; RTLZ