Toezichthouder FTC heeft een schikking met vier Amerikaanse bedrijven getroffen die claimden aan de Privacy Shield-certificering te voldoen, terwijl dat niet het geval was.

Privacy Shield regelt het uitwisselen van persoonsgegevens tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het verdrag vervangt de Safe Harbour-overeenkomst die in 2015 door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. Amerikaanse bedrijven moeten zich door het Amerikaanse ministerie van Handel laten certificeren dat ze aan het verdrag voldoen. Drie van de vier bedrijven met wie de FTC schikte hadden hun certificering laten verlopen, maar claimden dat ze nog steeds waren gecertificeerd. Het vierde bedrijf had zich voor certificering aangemeld, maar nooit alle noodzakelijke stappen doorlopen.

Verder hielden twee van de vier bedrijven zich niet aan de Privacy Shield-regels dat bedrijven die niet meer aan het verdrag deelnemen, de Privacy Shield-regels blijven toepassen voor de persoonlijke informatie die ze tijdens deelname aan het verdrag hebben verzameld. Als onderdeel van de schikking mogen de vier bedrijven geen verkeerde voorstelling meer geven van deelname aan privacy- of databeveiligingsprogramma's. Daarnaast moeten twee bedrijven de Privacy Shield-regels toepassen op de informatie die ze hebben verzameld toen ze nog wel gecertificeerd waren, of anders binnen 10 dagen de informatie teruggeven of verwijderen.

Alles bij de bron; Security