Bankklanten kunnen straks derde partijen toegang tot hun betaalgegevens geven. De Consumentenbond maakt zich echter zorgen over hoe deze toestemming tot stand komt. "Het is goed dat bedrijven buiten de financiële sector de concurrentie met banken aangaan, en zo hopelijk voor vernieuwing of scherpere prijzen zorgen.

Maar die bedrijven hebben daarvoor wel inzicht nodig in je bankgegevens. En betaalgegevens zijn zeer privé en bijzondere persoonsgegevens, dus is het belangrijk dat je weloverwogen akkoord geeft", aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Combée vindt een acceptatieknop, zoals een cookiebutton, onacceptabel. Ook ziet hij ellenlange teksten niet zitten. Als het aan de Consumentenbond ligt komt er een "tweetraps-toestemming". Wanneer een bedrijf bij de bank aanklopt met toestemming om betaalgegevens van een klant te gebruiken, moet de bank vervolgens een extra controle bij de klant uitvoeren om de toestemming te bevestigen. Verder moet er op worden toegezien dat bedrijven duidelijk zijn over welke gegevens ze gebruiken en waarvoor.

Alles bij de bron; Security