De Five Eyes-landen, de VS, het VK, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland, hebben een oproep aan bedrijven gedaan om vrijwillig toegang te verschaffen tot versleutelde gegevens. 

In een 'statement of principles' maken de landen hun gezamenlijke visie op toegang tot bewijsmateriaal en op encryptie duidelijk, die tot stand is gekomen tijdens een bijeenkomst in Australië. Daarin stellen ze voorop dat 'encryptie van vitaal belang is voor de digitale economie, een veilige cyberspace en de bescherming van persoonlijke, commerciële en overheidsinformatie. Daar staat echter tegenover dat 'het toenemende gebruik en de verfijning van bepaalde encryptieontwerpen uitdagingen vormen voor landen bij de bestrijding van ernstige misdaden en bedreigingen van de nationale en wereldwijde veiligheid'.

Verder stellen ze dat encryptie ook door criminelen en terroristen gebruikt kan worden, en dat het recht op privacy niet absoluut is. Dat zou betekenen dat overheden in bepaalde gevallen toegang tot gegevens moeten kunnen krijgen, zoals bij een huiszoeking of soortgelijk bevel. In de mededeling zeggen de landen dat ze gaan onderzoeken hoe ze met een aantal principes willen omgaan en dat ze daarbij ook kijken naar de vrijwillige samenwerking met bedrijven.

Alles bij de bron; Tweakers