Het plan van zorgverzekeraar Menzis uit Enschede om de kosten voor behandeling van depressies en angsten te vergoeden op basis van het behaalde resultaat stuit op forse kritiek. Professor Damiaan Denys, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), noemt de plannen van Menzis 'zeer gevaarlijk'. Hij wijst erop dat je het behandelen van depressies niet kunt vergelijken met bijvoorbeeld het vervangen van een heup....

...Menzis wil het resultaat van depressiebehandelingen meten aan de hand van zogenaamde ROM-vragenlijsten (Routine Output Monitoring). Aan het begin van de behandeling geef je aan hoe ellendig je je voelt, aan het eind weer en dan meet je of er een verschil is. De lijsten zijn ooit bedacht voor behandelaars, om de vinger aan de pols te houden bij hun patiënten en de behandeling te kunnen sturen, maar geef verzekeraars één datavinger aan de pols en ze pakken gelijk je hele arm. Dus willen de verzekeraars dat ggz-behandelaars de ROM-scores van al hun patiënten aanleveren bij SBG, de Stichting Benchmark GGZ.  

De Algemene Rekenkamer maakte in een onderzoeksrapport gehakt van de toepasbaarheid van deze ROM-lijsten om de kwaliteit van zorginstellingen te vergelijken. 

En toch denkt Menzis dat het kan. ‘Wij starten hier nu mee, we geloven hier ook echt in’, aldus de woordvoerder. Ggz-behandelaars moeten van Menzis doelmatiger werken, maar als uit onderzoek blijkt dat deze strategie van Menzis in de ggz waarschijnlijk niet zo doelmatig is, dan gaat het ineens over ergens in geloven.

Ik geloof ook ergens in. Ik geloof dat als je een depressie hebt, je niet het gevoel moet hebben dat als jij niet hard genoeg je best doet, er financiële consequenties zijn voor je behandelaar.

Alles bij de bronnen; RTVOost & Volkskrant