Netbeheerder 'Enexis' heeft bij duizenden huishoudens in Tilburg folders rondgebracht met de aankondiging dat 'Slimme meters' geïnstalleerd gaat worden. De folder kondigt de installatie aan waarin wordt verwezen naar een vervolgbrief waarin een afspraak vermeld staat.

De slimme meter is niet verplicht en kan geweigerd worden. Er zijn nogal wat nadelen verbonden aan de 'slimme meter'.

  • De energiemaatschappijen willen de slimme meters ook gebruiken om wanbetalers op afstand af te sluiten.
  • Er is nog steeds veel discussie over het stralingsgevaar van een slimme meter, die met een bepaalde frequentie signalen doorzendt. Onduidelijk is nog altijd of deze straling schadelijk is voor de gezondheid.
  • Het risico voor afluisteren of hacken van het signaal van de slimme meter.  In januari 2015 werd dit risico al aangetoond in een uitzending van het Vara-programma 'Kassa' en gaf projectleider communicatie voor de slimme meter Lucas Stassen van Netbeheer Nederland, koepelorganisatie van netbeheerders, dit toe: "We doen er alles aan om de beveiliging van de ICT zo goed mogelijk te doen, maar tegen hackers is niets bestand." Zo kunnen eventuele hackers je apparaat uitzetten op afstand en informatie verkrijgen over wanneer iemand van huis is. (Bron: Energy Society OnlineOpent in een nieuw venster)

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt eveneens voor dit risico en inmiddels zijn er gedragscodes opgesteld voor energieleveranciers, netwerkbeheerders en overige aanbieders van dienst. Dit wil echter nog niet zeggen dat iedereen zich hieraan houdt en dat gedetailleerde, persoonlijke gegevens niet in verkeerde handen kunnen komen.

Wie inmiddels al een 'slimme meter' heeft laten plaatsen, kan via de klantenservice van Enexis de instellingen laten wijzigen en ervoor kiezen dat de gegevens niet meer door Enexis worden uitgelezen.

Bron; Tilburgers