De KNMG steunt de Internationale Dag van de Privacy, die vandaag plaatsvindt. KNMG voorzitter René Héman: ‘Wij staan voor het borgen van het beroepsgeheim door artsen en steunen hen daarbij met richtlijnen en praktische adviezen.’

Anno 2017 worden gegevens over patiënten en cliënten tussen artsen onderling en met anderen steeds vaker elektronisch uitgewisseld. Zo krijgen steeds meer huisartsen online toegang tot uitslagen van laboratoriumonderzoeken in ziekenhuizen en patiëntengegevens die medisch specialisten in de elektronische ziekenhuisdossiers hebben vastgelegd. Ook worden, met steun van de overheid, op dit moment voorbereidingen getroffen om patiënten en cliënten de mogelijkheid te bieden om zelf hun eigen gezondheidsgegevens te laten beheren in een Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO). 

Vertrouwelijkheid moet gewaarborgd blijven door het medisch beroepsgeheim, door privacywetgeving en door maatregelen ter beveiliging van die gegevens. Zo treedt op 1 juli a.s. de nieuwe wet- en regelgeving in werking met nieuwe privacy- en beveiligingsvoorschriften voor het elektronisch delen van patiëntgegevens met andere artsen. En vanaf 25 mei 2018 worden de huidige ‘verkeersregels’ over hoe met persoonsgegevens om te gaan de Wbp vervangen door nieuwe Europese regels (Algemene Verordening Gegevensbescherming: AVG). De KNMG volgt deze en andere juridische ontwikkelingen uiteraard op de voet. Actuele ontwikkelingen vindt u in het webdossier Beroepsgeheim.

Alles bij de bron; KNMG