sinds 1981 staan we op 28 januari stil bij het onderwerp privacy. Toen werd het eerste verdrag met betrekking tot regelgeving rondom privacy in Europa ondertekend. 

Privacy en beveiliging van persoonsgegevens, het werd in 2016 nóg relevanter. Gehackte stemcomputers bij de verkiezingen in de VS, medische gegevens op straat, de zogenaamde tapwet, Pokemon Go dat voor de uitgever een geweldige manier van persoonlijke data opslag bleek etcetera. Ook zijn er veel positieve ontwikkelingen: encryptie voor berichtenservice Whatsapp, de meldplicht datalekken, het boek ‘Je hebt wel iets te verbergen’ van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis dat het onderwerp voor burgers een stuk begrijpelijker maakt.

Volgens experts zal 2017 een jaar van stilte voor de storm zijn, tenzij er grote incidenten (verkiezingen, klokkenluiders etcetera) gaan plaatsvinden. Een tussenjaar voordat grote veranderingen via de overheid worden afgedwongen. Dat betekent echter niet dat je nu lui achterover kunt leunen, dit is juist het moment voor actie!

Wat zijn de trends in 2017 en hoe kunnen we hier op inspelen?

  1. De invoering van de GDPR in 2018. Wat kun je dit jaar verwachten van de nieuwe verordening?

  2. Handhaving door de vernieuwde Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en guidance van Artikel 29 werkgroep\De e-Privacyverordening gooit de bestaande cookieregelgeving op de schop

  3. Internationale gegevensverwerking gaat veranderen

  4. Nieuwe technologie zorgt voor een andere vorm van data-opslag

Alles bij de bron; EMerce