De overgenomen accounts van Nederlandse politici tonen één ding heel duidelijk aan: het hergebruik van oude zwakke wachtwoorden is voor velen dé valkuil. Daarom geven we je tips om je online accounts beter te beveiligen.

Met een wachtwoordbeheerder hoef je maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden. LastPass heeft de meeste functies, 1Password het mooiste design en de gratis beheerder KeePass wordt gezien als het veiligst omdat de app volledig opensource is. Omdat je maar één wachtwoord hoeft te onthouden, kun je voor alle diensten een ander én sterk wachtwoord nemen.

Maar dat ene hoofdwachtwoord moet dan wel écht goed zijn. Daar heeft NSA-klokkenluider Edward Snowden een hele goede tip voor: denk in plaats van een wachtwoord aan een wachtzin. Hoe langer je wachtwoord, hoe veiliger hij is. Een wachtwoord als H3lpmijnCOMPUTER_startniet0p! zou een goed wachtwoord zijn dat je gemakkelijk onthoudt.

Naast een sterk en uniek wachtwoord per online dienst heb je nog een tweede hele belangrijke beveiligingsoptie: tweestapsverificatie. Bij tweestapsverificatie ontvang je na het inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord een code, meestal via sms, die als een extra check dient. Zonder de code kun je niet inloggen.

Stel: een hacker kraakt jouw wachtwoord en probeert met jouw gegevens in te loggen. Dan moet hij ook over je telefoon beschikken om de code in te voeren. Mocht jouw wachtwoord ooit worden buitgemaakt, dan heb je altijd nog tweestapsverificatie als extra beveiligingslaag. Je kunt tweestapsverificatie bij het gros van de belangrijke online diensten inschakelen, zoals GoogleFacebookTwitterLinkedIn en Dropbox. Stay safe!

Wil je meer weten over hoe je jezelf online nog meer kunt beschermen? Lees dan dit handige overzicht.

Alles bij de bron; RTLZ