In het cameradebat dat in Duitsland is losgebarsten, staan de landelijke en lokale politiek lijnrecht tegenover elkaar. De Duitse bondsregering besloot gisteren dat er meer videobewaking moet komen in de openbare ruimte. Daarbij gaat het niet alleen om camera's op straat, maar ook om systemen die nummerplaten van auto's herkennen en om lichaamscamera's voor agenten. 

Maar de zogeheten Senaat, het bestuur van de stadsdeelstaat Berlijn, gaat er niet in mee. De deelstaat had dinsdagavond juist besloten om geen extra camera's in de publieke ruimte te plaatsen. Dat zou het 'vrije karakter' van de hoofdstad te veel schaden. Berlijn bleef gisteren bij dat besluit, ondanks de scherpere koers van de regering-Merkel.

Voorzitter Ernst Walter van de Duitse politievakbond DPoIG vindt de Berlijnse weerzin tegen opsporingscamera's hypocriet. "Het is natuurlijk nogal absurd dat het huidige bestuur van Berlijn de videobewaking verkettert en tegelijkertijd burgers oproept om hun beelden ter beschikking te stellen. Als politici zich steeds maar weer verschuilen achter principes als databescherming en ideeën over vrijheid die ons werk bemoeilijken, dan houden we bij toekomstige aanslagen dezelfde problemen met het onderzoek."

Alles bij de bron; Trouw