Meer van deze tijd dan het touwtje uit de brievenbus in de voordeur is dat uit de brievenbus in de digitale achterdeur, waarmee bedrijven, overheden en criminelen ongemerkt onze digitale kluis binnenkomen. Ze laten malware, spyware, ransomware, bloatware en key-loggers achter, waarmee de e-mails, gegevens en foto's van onze computers, tablets en telefoons worden gekopieerd. Het maakt niet uit bij wie je een e-mailadres hebt: Gmail, Yahoo en Outlook worden dagelijks wel ergens afgetapt.

In ruil daarvoor krijgen we 'gemak'. ripadvisor bepaalt je vakantiebestemming, Netflix je filmsmaak, Spotify je muziekvoorkeur, Amazon en Bol je boekenkeuze, Facebook het nieuws en je nieuwe vrienden, Airbnb je logeerplek, Uber je vervoermiddel en Google de rest. Het lijkt je persoonlijke smaak, maar de algoritmen maken er een doorsneemix van.

Door die onzichtbare manipulatie van data weet je niet meer wat echt is, wat waar is. Webpagina's, bijvoorbeeld met prijzen, specificaties en leveringsvoorwaarden, kunnen in een seconde gewijzigd worden. De oorspronkelijke tekst is onvindbaar. Je gaat aan jezelf twijfelen. En ook de overheid doet eraan mee! Nadat hackers het zoveelste gat in de software hebben gevonden, gaat onze overheid daarvan tegen betaling profiteren om een tweede aftapactie op ons los te laten, vóórdat het lek gedicht wordt.

Criminelen, overheden en multinationals hebben inmiddels een perpetuum mobile geconstrueerd waarbinnen onze data worden gestolen, verhandeld, geanalyseerd, misbruikt. Uw en mijn persoonlijke data: het nieuwe goud! Het ooit educatieve World Wide Web is inmiddels uitgebreid met 'the Internet of Things'. Het doel is kopieermachines, koelkasten, gasmeters, deursloten, barcodescanners, verkeerslichten, plantenbaksproeiers, parkeermeters, pinautomaten, fabrieksprocessen, stuwdammen enzovoort ook op afstand te gaan monitoren en besturen.

Men zegt dat het allemaal met de hoogste prioriteit en kwaliteit wordt beveiligd. Dat zegt men elke keer. Jaar in, jaar uit. Ik vertrouw mijn volksvertegenwoordigers ook niet meer en kies mijn eigen pad.

Alles bij de bron; Volkskrant