De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft in een brief aan minister Plasterk haar zorgen geuit over de implicaties voor de persvrijheid van het nieuwe wetsvoorstel rond de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

Dunja Mijatović, binnen de OVSE verantwoordelijk voor mediazaken, schrijft Plasterk dat de nieuwe Wiv op een moment komt waar de Nederlandse regering ook degelijke bronbescherming voor journalisten in de wet wil vastleggen. In het Wiv-voorstel ‘erodeert’ de regering deze bescherming op hetzelfde moment, aldus Mijatović die Plasterk adviseert om de bescherming voor journalisten gelijk te trekken met bescherming zoals die voor advocaten en hun cliënten in het Wiv-voorstel wordt voorgesteld.

Communicatie tussen advocaten en cliënten, die via een brede zogeheten onderzoeksopdrachtgerichte interceptie werd opgevangen, moet direct worden vernietigd. Voor journalisten en bronnen geldt die uitzondering niet.

Mijatović: “Zonder zulke garanties zullen klokkenluiders en anderen mogelijk huiverig worden om de media met gevoelige informatie te benaderen. Zelfcensuur zou een onwelkom gevolg van de nieuwe wet kunnen zijn en het publieke belang schaden.” De OVSE-secretaris waarschuwt verder dat Nederland als ‘voorbeeldland’ met de nieuwe Wiv ook buiten de landsgrenzen invloed kan hebben, als andere landen wetgeving naar Wiv-voorbeeld modelleren.

Alles bij de bron; VillaMedia [Thnx-2-Dick]