Doordat het internet tegenwoordig zo onlosmakelijk verweven is met ons leven hebben we inmiddels de eerste generatie jongeren die niet weten hoe het leven is zonder internet. Kan de toekomstige mens zichzelf nog redden zónder? Of je nu werkt of studeert, je zult een computer met internet gebruiken. Van het web ontsnappen is inmiddels nagenoeg onmogelijk.

Maar dit brengt een keerzijde met zich mee. Integraal verbonden zijn met het web, is altijd overal gevolgd worden. Het is makkelijker dan ooit geworden om met big data verbanden te leggen en complete levens in kaart te brengen. Van je voorouders tot vele generaties na jou. Alles wordt opgeslagen, geïndexeerd, geanalyseerd en verhandeld. Inmiddels hebben we nu de eerste generatie jongeren waarvan ieder gedeelte van hun leven is vastgelegd, en mogelijk gebruikt kan worden als stok om mee te slaan. Ieder foutje, hoe klein dan ook staat permanent opgeslagen en kan tegen je werken als je later bijvoorbeeld een baan zoekt of een lening wil afsluiten.

Privacy is meer dan een modewoordje. Het is een mensenrecht. Privacy staat voor vrijheid. Vrijheid om je onbespied te bewegen, te ontwikkelen, fouten te maken. Zelf je vrienden te kiezen, zonder schuld door associatie. De vrijheid om af te mogen wijken van de norm. Om zonder bemoeienis of controle van anderen je eigen weg in het leven te kunnen kiezen. Hiervoor is het van vitaal belang dat wetgeving rondom de verzameling van deze gegevens niet wordt versoepelt. Een democratische rechtstaat valt of staat bij het recht op privacy voor advocaten, journalisten, kinderen, en doctoren.

Alles bij de bron; RTLZ