De SP wil niet dat de AIVD de bevoegdheid krijgt om gegevens van onschuldige burgers te verzamelen en ook het versleutelen van informatie door burgers mag niet worden verboden. Daarnaast moet de overheid zoveel mogelijk open source gebruiken, zo stelt de partij in het concept-verkiezingsprogramma.

Eén van de hoofdstukken in het vandaag gepresenteerde programma (pdf) gaat over een "vrij en veilig internet", waarbij als eerste punt wordt gesteld dat mensen baas over hun eigen data moeten zijn. "Mensen die nergens van worden verdacht, moeten ook niet bang hoeven zijn dat ongevraagd gegevens over hen worden verzameld. De AIVD krijgt geen 'sleepnet' om zoveel mogelijk gegevens van zoveel mogelijk mensen binnen te halen", zo laat het concept-verkiezingsprogramma weten.

Ook vindt dat SP dat overheden en bedrijven geen persoonsgegevens mogen doorverkopen of doorgeven zonder uitdrukkelijke toestemming van de betrokkenen. Daarnaast gaan overheden niet automatisch gegevens aan elkaar koppelen voor datamining en profiling en zijn ze open en transparant over eventuele inzet van deze middelen voor maatschappelijke doelen. 

De SP wil verder de Autoriteit Persoonsgegevens versterken zodat er beter kan worden opgetreden wanneer de privacy van mensen in het geding is. E-mails, persoonlijke berichten en andere privécommunicatie op het internet krijgen dezelfde (grondwettelijke) bescherming als de papieren post nu heeft en er komen duidelijke regels over wat banken, verzekeraars en andere bedrijven over mensen mogen verzamelen en mogen besluiten op basis van statistische analyses van persoonsgegevens.

Alles bij de bron; Security