Privégegevens van veel ondernemers in familiebedrijven komen op straat te liggen. Dat risico ontstaat volgens bedrijven met het nieuwe, verplichte UBO-register, bedoeld om belastingontduiking, witwassen en terreurfinanciering tegen te gaan. 

Met de invoering het UBO-register wordt het in de ogen van ondernemers bijvoorbeeld criminelen wel heel gemakkelijk gemaakt om privégegevens in handen te krijgen, stelt de belangvereniging FamilieBedrijven Nederland (FBNed), ,,Iedereen snapt het doel", zegt Marlies van Wijhe, directeur van het Zwolse Van Wijhe Verf en voorzitter van FBNed in het magazine. ,,Dat is het probleem niet. Maar zo kunnen we net zo goed in onze blote kont op het Binnenhof gaan staan. Zo voelt dit."

De regels zelf zouden ook te ver reiken zo doet het er volgens Van Wijhe niet toe of die persoon ook daadwerkelijk actief is in het bedrijf. 

Alle gegevens zijn na te lopen door instanties zoals de Belastingdienst en justitie, maar een deel van de gegevens - de naam, geboortedatum, nationaliteit en aard en omvang van het belang - is ook door anderen in te volgen. Welke personen deze informatie vervolgens opvragen, wordt niet bijgehouden, zo luidt de kritiek. Anoniem vissen naar persoonlijke gegevens is daarmee mogelijk.

Familiebedrijven willen graag dat het register alleen toegankelijk is voor overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst en justitie.

Alles bij de bron; Telegraaf