De persoonlijke gegevens van 26 Groningse werkzoekenden zijn op straat beland na een fout van het UWV. Het gaat om namen, burgerservicenummers, mailadressen en huisadressen. Volgens een brief van het UWV stonden de gegevens in een bijlage van een vacaturekrant. Dat bestand had echter nooit meegestuurd mogen worden.

De 26 gedupeerde werkzoekenden zijn persoonlijk geïnformeerd over de fout. Een aantal van de gedupeerden reageren boos op RTV Noord. Volgens hen kunnen kwaadwillenden veel doen met de gegevens, zoals het aanvragen van zorgtoeslag op de naam van een ander. Verschillende gedupeerden hebben een nieuw BSN-nummer aangevraagd en overwegen aangifte.

Bij RTV Noord hebben zich tot nu toe zes personen gemeld die zeggen dat hun gegevens op straat zijn beland. Ze hebben een brief gekregen van het UWV met de mededeling, een korte uitleg van de fout en excuses. Van hoeveel mensen de gegevens op straat zijn beland, is niet duidelijk;  'De aanhef is ook geachte heer/mevrouw. Een standaard brief, hoeveel zullen deze wel niet ontvangen hebben?'

Een van de gedupeerden komt uit Bedum 'Ik denk: wat is dit jong?' toen hij de brief van het UWV ontving. 'Kwaadwillenden kunnen hier wel wat mee. Zorgtoeslag aanvragen, of huurtoeslag op mijn naam. Dat kan allemaal. Dit kan toch niet?! Ik ben er heel kwaad over, ik schrok ook toen ik dit las. Een excuus is niet genoeg, Ze hadden me even moeten bellen'. Hij gaat maandag een nieuw burgerservicenummer aanvragen en gaat aangifte doen tegen het UWV.

'Ik was geschokt dat mijn gegevens zijn doorgestuurd. Heel kwalijk', voegt een gedupeerde mevrouw uit Eelde er aan toe. Ook zij heeft geprobeerd een nieuw BSN aan te vragen, maar dat kon volgens haar niet. 'De politie zei dat het niet expres was gebeurd, maar dat ik pas aangifte kan doen als er iets is gebeurd, maar dan is het al te laat.' Ook zij gaat een nieuw burgerservicenummer aanvragen.

Alles bij de bronnen; RTVNoordGroningerInternetCourant