- Gegevens
- Hoofdcategorie: Internationaal Nieuws
De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt dat in te veel winkels geen contant geld meer wordt aangenomen. Vooral in bioscopen, apotheken en bij parkeerautomaten kan vaak alleen gepind worden, zo blijkt uit een onderzoek.
De afnemende acceptatie van cash maakt het voor sommige mensen moeilijker om aankopen te doen en zorgt er daarnaast voor dat de bruikbaarheid van munt- en briefgeld afneemt.
Gemiddeld geeft 4% van de winkeliers aan dat er bij hen alleen gepind kan worden. In bepaalde branches ligt dat percentage echter een stuk hoger, zo geeft één op de vijf bioscopen aan geen cash te accepteren en kan er in één op de acht apotheken ook alleen nog maar met pin betaald worden.
Het is niet voor het eerst dat de bank zich zorgen maakt over het afnemende gebruik van contant geld. In 2021 stuurde DNB een brief aan toenmalig minister van Financiën Wopke Hoekstra, om erop te wijzen dat er maatregelen genomen moesten worden om het betalen met cash zoveel mogelijk in stand te houden.
Dat was nodig omdat het voor winkeliers steeds duurder wordt om contante betalingen te verwerken en het aantal geldautomaten in Nederland afneemt. In april 2022 ondertekende DNB daarom met andere banken, winkeliersorganisaties, horecabedrijven en tankstations het Convenant Contant Geld.
Contant geld is volgens de Europese wetgeving een geldig betaalmiddel maar dat betekent niet dat winkels ook verplicht zijn om cash aan te nemen. "Het uitgangspunt is dat het een wettig betaalmiddel is, maar winkeliers kunnen wel met de consument afspreken dat ze op een andere manier betalen"
Alles bij de bron; NOS
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Internationaal Nieuws
De Europese Commissie begint een rechtszaak tegen enkele EU-lidstaten, omdat zij verzuimd hebben de Open Data-richtlijn tijdig om te zetten in nationaal recht. Onder meer Nederland en België worden voor het Hof van Justitie gesleept.
De richtlijn draait om het verzekeren van de beschikbaarheid van open data uit de publieke sector voor hergebruik. Het moet daardoor onder meer eenvoudiger worden om nieuwe diensten te ontwikkelen. Daarnaast is het idee dat het hergebruik van overheidsinformatie kan leiden tot transparantie in overheidshandelen, innovatie en een grotere effectiviteit in bijvoorbeeld bedrijfsvoeringsprocessen bij de overheid.
Over de implementatiewetgeving heeft de Raad van State in oktober vorig jaar advies uitgebracht. Daarin constateerde het instituut onder meer dat de verplichting om gegevens uit wetenschappelijk onderzoek openbaar te maken en ter beschikking te stellen voor hergebruik veel verder gaan in de Nederlandse implementatiewet dan in de oorspronkelijke Europese richtlijn. Volgens het adviesorgaan is deze Nederlandse verplichting een inbreuk op het grondrecht van intellectueel eigendom en mist het nut en noodzaak van de verplichting. Ook stipt de Raad van State aan "dat anonieme gegevens later, met snellere en slimmere computers, alsnog teruggerekend kunnen worden tot de oorspronkelijke persoonsgegevens." Dit is een lastige kwestie, stelt het adviesorgaan, en er zijn dan ook vragen gesteld aan de regering om aan te geven hoe het hergebruik van persoonsgegeven beperkt kan blijven.
Alles bij de bron; Tweakers
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Divers Nieuws
In het begin van de coronapandemie nam de vraag naar monitoringsoftware snel toe. Werkgevers wilden toezicht houden op de werknemers die opeens massaal gingen thuiswerken. Inmiddels is niet alleen hybride werken in veel organisaties de norm, ook het digitaal controleren van werknemers is nog aan de orde van de dag, blijkt uit recent onderzoek van vakbond CNV. Een werkgever mag werknemers echter niet zomaar (digitaal) monitoren; zulke controles zijn namelijk al snel in strijd met de privacyregels. Bovendien mag de bestuurder werknemers alleen controleren als de OR daarmee heeft ingestemd (artikel 27, lid 1l WOR)...
...Vakbond CNV vroeg voor het onderzoek ‘Digitale monitoring en privacy’ (pdf) ruim 2.500 werkenden of hun werkgever (of bij zzp’ers: opdrachtgever) hen met digitale middelen monitort, en zo ja, hoe. Bijna 1 op de 5 (18%) deelnemers gaf aan dat de werkgever met software meet of zij aan het werk zijn. Bij bijna 13% registreert de werkgever welke websites werknemers bezoeken en bij ruim 35% hangen er camera’s op de werkvloer. Bij 2% wordt zelfs bijgehouden hoe vaak en hoelang zij naar het toilet gaan. Volgens bijna een kwart (23%) is de controledrift van werkgevers de afgelopen drie jaar toegenomen. Ook zegt 40% zegt dat werkgevers via digitale mogelijkheden nu meer over werknemers weten dan vijf jaar geleden, terwijl bijna driekwart (71%) niet wil dat de werkgever alles over hem weet. Werkgevers gebruiken de verkregen informatie ook daadwerkelijk. Zo zegt bijna 10% van de respondenten dat zij zijn geconfronteerd met de data. Ook is ruim 25% bang dat de informatie tegen hen kan worden gebruikt.
Alles bij de bron; Rendement
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Divers Nieuws
De Universiteit Leiden gaat honderden slimme camera's die het tijdens de coronapandemie inzette en eind 2021 na grote ophef uitschakelde definitief verwijderen. Begin dit jaar bleek dat de universiteit de camera's weer wilde inschakelen, wat tot Kamervragen van de SP aan minister Dijkgraaf van Onderwijs leidde.
Afgelopen maandag adviseerde de Universiteitsraad negatief aan het College van Bestuur over het gebruik van de camera's. Met de "classroom scanners" monitorde de universiteit hoeveel mensen er in een ruimte aanwezig waren. Het ging om bijna vierhonderd camera's die zonder eerst een privacyonderzoek te doen werden ingezet.
Alles bij de bron; Security
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Nieuws uit NL
End-to-end encryptie mag niet onmogelijk worden gemaakt en het scanplan van de Europese Commissie moet duidelijke waarborgen bevatten om mogelijke inbreuken op fundamentele rechten zoals privacy te voorkomen, zo stelt het kabinet in de Staat van de Unie 2023.
In het document reflecteert het kabinet op de belangrijkste uitdagingen voor de Europese Unie in 2023 en zet het zijn positie uiteen met betrekking tot de zes prioriteiten van de Europese Commissie.
Alles bij de bron; Security
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Nieuws uit NL
Het gaat mis als mensen meerdere pasjes tegelijk bij de paslezer houden. Volgens Gerbrant Corbee van Translink (het bedrijf achter de ov-chipkaart) wordt in dat geval de pas met het sterkste signaal gescand. "Daardoor kan het voorkomen dat mensen met de ov-chipkaart inchecken en per ongeluk met een bankpas uitchecken."
In dat geval komt het erop neer dat zowel de ov-chipkaart als de bankpas ingecheckt zijn. Als er niet wordt uitgecheckt, wordt het instaptarief van 4 of 20 euro van zowel de ov-chipkaart als van de bankrekening afgeschreven.
"Ook als mensen contactloos betalen op hun bankpas hebben uitgezet, kunnen zij nog steeds in- en uitchecken in het ov", legt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland uit. "Bankpassen met een NFC-chip kunnen altijd gebruikt worden om te betalen bij een parkeerautomaat, tolpoort of incheckzuil."
Daarvoor hebben banken volgens Beugel een internationale uitzondering afgesproken. Dat is gedaan om voor een vlotte doorstroming van het verkeer of reizigers te zorgen en ook omdat het meestal niet mogelijk is om een pincode in te voeren op zo'n apparaat...
...Als het fout gaat, kunnen reizigers via de website of de app van OVpay alsnog uitchecken. Ook is het mogelijk om het afgeschreven instaptarief terug te vragen.
Alles bij de bron; NU
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Internet en Telecom
Gestolen gegevens van de stad Geraardsbergen zijn afgelopen nacht door hackers op het ‘dark web’ gepubliceerd. Er staan onder andere namen in van burgers in schuldbemiddeling en van mensen met medische problemen, zoals dragers van een stoma of gebruikers van thuisdialyse.
Alles bij de bron; deMorgen
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Nieuws uit NL
De rechtbank in Almelo heeft twee ex-politieagenten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 34 dagen, en taakstraffen van 240 respectievelijk en 180 uur voor het schenden van hun ambtsgeheim en computervredebreuk. De mannen speelden informatie uit politiesystemen door aan anderen, over een periode van drie jaar. Eén van de twee deed dit ook naar personen die zich in het criminele milieu bevonden en onderdeel uitmaakten van een criminele organisatie....
...Het Openbaar Ministerie vond dat de verdachten ook deel uitmaakten van de criminele organisatie en had tegen de ex-agenten tot een jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist maar daarmee was de rechtbank het niet eens.
Alles bij de bron; CrimeSite