Britse scholen hebben op de laptops die leerlingen gebruiken software geïnstalleerd waarmee ze het computergebruik van de leerlingen kunnen monitoren, zoals eerder bezochte websites en ingevoerde toetsaanslagen. Ook is het mogelijk om live met de leerlingen mee te kijken.

Dat meldt Big Brother Watch aan de hand van eigen onderzoek (pdf). De organisatie verstuurde naar ruim 3200 Britse scholen een verzoek om informatie over het gebruik van "classroom management software" op te vragen. 1420 scholen reageerden, waarvan 1000 er lieten weten dergelijke software te gebruiken. De software was in totaal op ruim 821.000 computers, laptops, smartphones en tablets geïnstalleerd. 

Volgens Big Brother Watch zorgt de software ervoor dat sommige leraren het gevoel hebben dat ze hun leerlingen moeten bespioneren. "Het vinden van de juiste balans tussen de veiligheid van kinderen zonder hun recht op privacy te schenden is lastig", aldus de privacyorganisatie. Big Brother Watch stelt dat het belangrijk is dat leraren de computers van hun leerlingen op ongepast gedrag moeten kunnen monitoren, maar dat de software alleen een legitieme rol heeft als er duidelijke regels voor zijn opgesteld en er een geïnformeerde publieke discussie heeft plaatsgevonden.

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha