Twee maanden geleden werd bij terroristen een video ontdekt waarop de topman van het SCK geschaduwd werd. Toen klonk er kritiek omdat zijn privégegevens zo makkelijk te vinden waren, maar intussen lijkt de veiligheid allesbehalve verscherpt. Op het internet circuleert niet enkel een nagenoeg volledig personeelsbestand van het Studiecentrum voor Kernenergie, vele tientallen werknemers schrijven ook op hun eigen Facebook-, Twitter- of LinkedIn-account dat ze werken in het nucleaire centrum in Mol. 

De redactie van de Morgen vond privéadressen, telefoonnummers en foto's van partners, kinderen en kleinkinderen van vele tientallen medewerkers van het SCK. Je ontdekt ook zonder veel moeite welke hobby's ze beoefenen, welke dagen ze van huis zijn en waar zij of hun dierbaren graag gaan eten of shoppen. "Vaak probéren de werknemers wel een en ander af te schermen, maar zijn het hun partners of kinderen die steken laten vallen", zegt een politiebron.

De federale politie waarschuwt en zegt dat het vijf voor twaalf is voor organisaties die niet lijken te beseffen dat hun medewerkers bijzonder kwetsbaar én chanteerbaar zijn op deze manier. Specialisten stellen dat we "niet paranoïde moeten worden", maar dat terreurgevoelige organisaties zoals het Studiecentrum voor Kernenergie zich rekenschap moeten geven van de gevaren van het verspreiden van dergelijke informatie.

Alles bij de bron; deMorgen


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha