De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) hebben de Eerste en Tweede Kamer twee brieven gestuurd over hun interpretatie van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017, ook bekend als de sleepwet.

De toezichthouders voeren geregeld uit eigen beweging overleg om tot een gelijke uitleg van de sleepwet te komen, ook wel "rechtseenheidoverleg" genoemd. Zodoende weten de AIVD en MIVD hoe de wet door de TIB en CTIVD worden geïnterpreteerd. Wanneer beide toezichthouders een gezamenlijk standpunt innemen, laten zij dat via een rechtseenheidbrief aan de Eerste en Tweede Kamer weten. 

De eerste brief gaat over de inzet van bijzondere bevoegdheden in het kader van de samenwerking van de AIVD en de MIVD met buitenlandse diensten (pdf). De tweede brief gaat over de geautomatiseerde analyse van metadata die is verkregen door het uitvoeren van een tap (pdf)... 

...De Toetsingscommissie is nu zes maanden actief en vond het gezien de discussie rond de invoering van de sleepwet van belang om begin november verslag uit te brengen over haar bevindingen en werkzaamheden. Daaruit bleek dat de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie verschillende keren ten onrechte toestemming hadden gegeven voor de inzet van speciale bevoegdheden door de AIVD en MIVD.

Alles bij de bron; Security


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha