De voorzitter van de communicatiewaakhond in de Verenigde Staten, Ajit Pai, wil het aantal regels omtrent het internet in de VS verminderen. Door de regels te versoepelen, denkt Pai meer investeerders aan te kunnen trekken. Vooral de infrastructuur zou erop vooruit moeten gaan. Het internet als geheel wordt dan wel anders geclassificeerd en wordt voortaan weer gezien als een informatiedienst, die valt onder de Telecommunicatiewet uit 1996. 

Door het verwijderen van het gros van de regels, zouden vooral kleinere providers meer ruimte krijgen. Maar ook grotere partijen zouden daardoor meer ruimte krijgen en bijvoorbeeld hun eigen content kunnen prioriteren van netneutraliteit zou dus geen sprake zijn.

Ook wil Pai de regel terugtrekken die het mogelijk maakt dat de FCC, de communicatiewaakhond, de datavrije onderdelen van een abonnement mag onderzoeken. Datavrije onderdelen zijn bijvoorbeeld muziekstreamingdiensten die sommige providers, ook in Nederland, niet laten meetellen voor het gebruik van een mobiel abonnement.

Verder wil Pai mogelijk nog een aantal andere pilaren van netneutraliteit aanpakken. Zo mogen breedbandproviders nu de toegang tot legale content, apps en diensten niet blokkeren. Verder zou de handhaving voortaan worden gedaan door de Federal Trade Commission (FTC). Ook moet de overheidsorganisatie ervoor zorgen dat de concurrentiestrijd op de markt eerlijk blijft door onder meer voorzorgsmaatregelen te introduceren.

De rest van het plan van Pai is nog niet geheel duidelijk en dat is ook meteen de reden dat de voorman geen haast maakt bij het implementeren van die regels. Op 18 mei zal er worden gestemd over de nieuwe regels.

Alles bij de bron; NU


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha