Het beloofde een vervelende rechtszaak te worden: de FBI wilde dat Apple een lek sloeg in zijn eigen iOS-besturingssysteem om zo de iPhone van een terrorist te kraken, Apple zelf zag dat absoluut niet zitten omdat een dergelijk lek de beveiliging van alle iPhones wereldwijd zou aantasten. Maar de FBI liet die rechtszaak echter plots vallen en claimde een partner gevonden te hebben die zonder Apples hulp de iPhone in kwestie kon kraken.

Nu weet Reuters dat het Israëlische bedrijf Cellebrite het vuile werk van de FBI zal opknappen. Hoe Cellebrite dat zal doen, is nog niet duidelijk. The Verge vermoedt dat het bedrijfje, dat zich specialiseert in technologisch forensisch onderzoek, een NAND-spiegeltechniek zal gebruiken. Met de NAND-spiegeltechniek kan de FBI een kopie maken van het interne geheugen die teruggeplaatst kan worden wanneer het beveiligingsmechanisme van de iPhone de originele kopie vernietigd. Zo kunnen onderzoekers zoveel proberen als nodig totdat ze het juiste wachtwoord hebben.

De techniek heeft een bijkomend voordeel: zo kan de FBI binnenkort aan zijn gegevens zonder dat alle iPhones wereldwijd plots een open voordeur ingebouwd krijgen.

Critici beweren dat de FBI al van het begin af aan op de hoogte was van het bestaan van de techniek. Dat lijk aannemelijk: de dienst en Cellebrite werken al langer samen en van in het begin stelde experts dat het omzeilen van de beveiliging zonder Apple’s hulp geen probleem mocht zijn.

Indien dat verhaal klopt, en daar lijkt het nu op, was de zaak van de FBI versus Apple nergens op gebaseerd, ze lijkt dus gebouwd op opzettelijk misleidende informatie. Alles wijst er voorlopig op dat de FBI de terrorismezaak wilde misbruiken om zichzelf een permanente toegang tot ieders iPhone te verschaffen. Het feit dat de FBI zelf koos om het spel smerig te spelen en het grote publiek de misleiden, speelt natuurlijk niet in de hand van het pro-poortjeskamp.

Alles bij de bron; ZDNet


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha