De politie heeft onvoldoende zicht op het eigen systeem dat het gebruikt om telefoons af te tappen, zo schrijven hoogleraren Peter van Koppen en Bart Jacobs in een brief (pdf) aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De hoogleraren deden onderzoek nadat een getapt telefoongesprek tussen oud VVD-wethouder Van Rey en toenmalig staatssecretaris Teeven toch niet bleek te zijn opgenomen.

Voor het onderzoek werd er gesproken met de Auditdienst Rijk (ADR). Die wilde echter niet laten weten wie de leverancier en fabrikant van het aftapsysteem zijn. "We moeten aannemen dat er contractuele verplichtingen zijn die de identiteiten van leverancier en fabrikant moeten beschermen. Ons is niet duidelijk geworden wat daarvan het belang is", aldus de hoogleraren. Een storing was volgens de ADR oorzaak dat het gesprek tussen Van Rey en Teeven niet werd opgenomen. De storing werd alleen door de technicus van de leverancier opgemerkt en, tegen de regels in, niet gemeld aan de collega-technici van de politie. De technicus van de leverancier heeft de storing uiteindelijk zelfstandig verholpen en heeft daarbij de twee verwerkingscomponenten, wederom zonder de vereiste toestemming van de politie, opnieuw opgestart...

...Ze stellen dat de overheid het volledige zicht heeft verloren op wat er kan gebeuren met taps die niet alleen diep ingrijpen in de privacy van de burgers maar ook grote strafrechtelijke consequenties kunnen hebben. "Het feit dat een intransparant opererende niet-gekende externe leverancier van een uitermate kritisch rechtsstatelijk proces zich niet aan de regels houdt, zonder dat dat intern wordt opgemerkt, baart zorgen."

Alles bij de bron; Security


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha