Worden opgeslagen vingerafdrukken momenteel wel of niet verwijderd uit de databanken van de gemeenten? De gemeente Almere zegt dat de biometrische gegevens van haar inwoners inmiddels zijn vernietigd in opdracht van Binnenlandse Zaken. Ondertussen zegt datzelfde ministerie dat dit onmogelijk is omdat de software daarvoor nog niet is aangepast.


Onduidelijkheid

Minister Donner besloot vorige maand dat vingerafdrukken alleen nog maar mogen worden opgeslagen in een chip in het paspoort. Voor gemeenten bleef toen nog onduidelijkheid bestaan over hoe om te gaan met de opslag van vingerafdrukken bij nieuwe aanvragen en wat te doen met al opgeslagen afdrukken. En nog steeds lijkt er verwarring te zijn.

Morpho
De gemeente Almere zegt dat begin mei alle opgeslagen vingerafdrukken van mensen die een paspoort hebben aangevraagd vernietigd zijn. Het verwijderen van de vingerafdrukken is gebeurd door het bedrijf Morpho, aldus een woordvoerder van Almere. ‘De gemeente heeft alleen lees- en schrijfrecht.’ De verwijdering gebeurt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze neemt aan dat het ministerie de aanwijzing landelijk heeft gegeven.

Binnenlandse Zaken
Maar een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zegt dat het systeem waarmee de vingerafdrukken worden beheerd nog niet is aangepast. 'Er moet eerst een update komen, daar wordt aan gewerkt. Eind deze maand wordt er nog een brief over verstuurd. De termijn waarop de gegevens moeten worden vernietigd is nog helemaal niet bepaald.'

VNG
Bij de VNG is na de eerste bekendmaking van het ministerie in de nieuwsbrief Generatie elektronische Reisdocumenten niets bekend over hoe om te gaan met opgeslagen vingerafdrukken. ‘Gemeenten doen de opslag en het beheer ligt bij de overheid. Het Rijk zou de manier regelen waarop de vingerafdrukken zouden worden verwijderd, maar daar hebben we nog geen concrete aanwijzingen voor binnengekregen.’

Bron; binnenlandsbestuur

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha