×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 73 niet laden

Een forse toename van het aantal personen wiens dna is opgeslagen in de National DNA Database heeft niet geleid tot meer veroordelingen waarvoor de data gebruikt kon worden, zo blijkt uit aan het parlement beschikbaar gemaakte cijfers.

In het afgelopen jaar heeft de Britse dna-databank, de grootste ter wereld, een rol gespeeld bij het oplossen van 0,36 procent van de in dat jaar geregistreerde misdrijven. Vorig jaar was dat 0,37 procent. In die periode werd het dna van een half miljoen mensen aan de database toegevoegd, schrijft The Register. Voor het afgelopen jaar speelde de database een rol bij het oplossen van ruim 17 duizend zaken; in die periode werden er bijna 5 miljoen misdrijven geregistreerd. De database bevat momenteel gegevens over circa 4,1 miljoen mensen, oftewel 7 procent van de Britse bevolking. In 2001 zaten er dna-profielen in van 1,2 miljoen mensen, en toen hielpen de gegevens bij 0,29 procent van de vastgelegde misdrijven.dna

De database is zo groot omdat onder de Engelse en Welshe wet, het dna van iedereen die wordt aangehouden, in de database dient te worden opgenomen, ook als deze personen uiteindelijk niet worden veroordeeld of zelfs wanneer al snel komt vast te staan dat de arrestatie onterecht was. Ook bij misdrijven verzamelde profielen zitten in de databank opgeslagen. Het is weliswaar niet onmogelijk voor onschuldigen om hun gegevens verwijderd te krijgen, maar daar moet doorgaans een moeizame weg van bezwaarschriften en rechtszaken voor worden afgelegd.

Bron: Tweakers.net Read the full article

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha