Ongeveer een kwart van de rechercheurs wil geen DNA afstaan voor een database van het Nederlands Forensisch Instituut. De databank van het NFI is bedoeld om sporen van politiemensen op een plaats delict uit te sluiten als mogelijk daderspoor. Agenten zijn niet verplicht om hun DNA af te staan. Maar de Nationale Politie zegt het wel te stimuleren. De vraag is of het verplicht zou moeten worden gesteld. Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, vindt van niet.

Het is voor ons een heel verregaande maatregelen om DNA van werknemers te vragen. We vinden dat er grenzen zijn. Lichamelijke integriteit is een grondrecht. We vinden dat je daar zorgvuldig mee om moet gaan." 

In mei 2012 zat er van 589 medewerkers van de forensische opsporing DNA in de databank. Het gaat daarbij niet alleen om rechercheurs, maar ook om schoonmaak- en onderhoudspersoneel dat werkzaam is in ruimtes waar wordt gewerkt met sporenmateriaal en DNA. Destijds bleek ook al dat de 'eliminatiedatabank' er niet voor niets is. Er werden 55 matches gevonden met DNA-profielen van veronderstelde dadersporen uit zaken uit het verleden. Ook in nieuwe zaken komen af en toe 'besmettingen' door forensische onderzoekers aan het licht, met behulp van de databank.

Alles bij de bron; BNR

Update; 200.000 DNA-profielen 113 ‘hits’ per week

In de algemene DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut staan nu meer dan 200.000 DNA-profielen. Tien jaar geleden stonden er minder dan 6.500 mensen in.

Het aantal ‘matches’ is in tien jaar tijd ook gegroeid. In 2004 was 4.600 keer een DNA-spoor gevonden dat gekoppeld kon worden aan iemand in de databank. Dat is tot vorig jaar vertienvoudigd naar ruim 46.000. Gemiddeld worden elke week 113 matches gevonden. DNA-afname is verplicht bij verdachten of veroordeelden van delicten waar vier jaar of meer gevangenisstraf voor staat. DNA wordt afgenomen in de vorm van wangslijm, bloed of haren.

Alles bij de bron; pdfNRC [AboVersie]

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha