Shadi Petosky, een transgendervrouw uit Los Angeles, mocht haar vliegtuig niet boarden en werd aangehouden tijdens een scan door een ‘afwijking’, aldus de Transportation Security Administration (TSA). Die afwijking was Petosky’s geslachtsdeel.

Als Petosky langs de beveiliging wilde komen, moest ze door het beveiligingspoortje voor mannelijke reizigers. Dat weigerde Petosky, waarna ze werd meegenomen voor een verhoor dat uiteindelijk veertig minuten duurde. 

De media berichtten dat het poortje opnieuw was ingesteld op mannelijke bezoekers, zodat haar geslachtsdeel niet zou worden opgemerkt als ‘afwijking’. Petosky zou dit hebben geweigerd, maar laat op Twitter weten dat haar nooit gevraagd is om opnieuw door de scan te lopen.

Uiteindelijk kwamen er twee politie-agenten, één explosievenspecialist en vier TSA-medewerkers aan te pas. American Airlines, de vliegtuigmaatschappij waarmee Petosky vanuit Orlando wilde vliegen, raadde aan in het vervolg een privéscreening aan te vragen. Petosky weigerde dit eveneens, omdat ze vindt dat ze als transgender dezelfde rechten als niet-transgenders verdient....

...In 2012 diende een transgender die een soortgelijke ervaring als Petosky had ook een klacht in. Verrassend genoeg besloot de U.S. Court of Appeals dat de bodyscans niet voldeden aan de regels van het Amerikaanse Congres. Maar vier jaar later is er niets veranderd voor reizende transgenders. 

Alles bij de bron; HPdeTijd

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha