Eind jaren negentig van de vorige eeuw besloot de regering - overigens in samenspraak met de Europese Unie - dat een paspoort niet alleen een identiteitsbewijs moest zijn waarmee je naar het buitenland kunt reizen, maar ook een wapen moest worden tegen fraude.
Er werd veel verwacht van de mogelijkheden van de biometrie, het opslaan en vervolgens gebruiken van persoonlijke lichamelijke kenmerken door ze digitaal, in een chip, te koppelen aan identiteitspapieren.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse beleidsmakers en topambtenaren een zeer naïef beeld hebben gehad van de mogelijkheden van biometrie. Hun hoge verwachtingen leken meer te zijn gebaseerd op populaire tv-series en detectiveverhalen dan op de technische werkelijkheid van het hier en nu. Waarschuwingen voor te hoge verwachtingen werden weggewuifd.

Diverse Kamerfracties hebben al laten weten dat de vingerafdrukken van het paspoort af moeten. Het kabinet heeft eerder besloten dat er geen vingerafdrukken komen op de nieuwe ID-kaart die in 2013 wordt ingevoerd. Dat is in ieder geval een stap in de goede richting. 

Het is nu nog afwachten wat de rechter vindt. Er lopen zeven zaken van personen die een principiële uitspraak van de rechtbank willen over de vraag of vingerafdrukken op het paspoort een ongeoorloofde aantasting vormen van de persoonlijke levensfeer. Vooral de verwachting dat de zogenaamd beveiligde chip binnen afzienbare tijd zal worden gekraakt, baart zorgen.  

Alles bij de bron; frieschdagblad 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha