Gezichtsherkenningssoftware en vingerafdrukscanners zijn niet weg te denken uit hedendaagse smartphones. Mocht je deze inlogmethodes - om welke reden dan ook - tijdelijk willen blokkeren, dan kan dat met een knoppencombinatie op je smartphone...

...Welke reden je ook hebt, zo blokkeer je de biometrische inlogmethodes op Android-toestellen en iPhones.

Sinds de komst van Android 9 is er een Lockdown-modus toegevoegd aan het besturingssysteem. Je kunt deze functie instellen door ‘Instellingen’ te openen. Navigeer vervolgens naar ‘Beveiliging en vergrendelscherm’. Druk op het tandwielicoon naast de optie ‘Schermvergrendeling’ en schakel ‘Lockdown-optie weergeven’ in. Omdat verschillende Android-telefoons vaak nét verschillende instellingmenu’s gebruiken, kan het zijn dat deze optie moeilijk vindbaar is. Vul dan gewoon ‘lockdown’ in bij de zoekbalk in ‘Instellingen’, en zet vervolgens ‘Lockdown-optie weergeven’ aan.

Nu je deze functie hebt ingesteld, kun je de Lockdown-modus inschakelen door de aan-uitknop enkele tellen ingedrukt te houden. Bovenin het scherm verschijnt een slotje met daarbij de tekst ‘Lockdown’. Druk hierop en je toestel wordt direct vergrendeld.

Om je telefoon te ontgrendelen moet je je pincode, wachtwoord of patroon invoeren. Hierna wordt de Lockdown-modus automatisch weer uitgeschakeld. De gezichtsherkenning, vingerafdrukscanner en andere geavanceerdere inlogmethodes werken dan weer, net zoals vóór het inschakelen van de Lockdown-modus.

Op een iPhone kun je de gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner tijdelijk blokkeren zonder de instellingen te doorspitten. Houd de aan-uitknop en een van de volumeknoppen een paar seconden tegelijkertijd ingedrukt. Zodra je de optie ziet om je telefoon uit te schakelen, worden Face ID en Touch ID automatisch geblokkeerd. Je kunt nu enkel nog met je toegangscode inloggen.

Alles bij de bron; HLN


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!