We hebben al vaker geschreven over de onrechtmatige praktijken van Clearview AI. En toch kon dit omstreden bedrijf steeds maar doorgaan. Een gebrek aan toezicht en handhaving in Europa dat ons irriteerde. De Italiaanse toezichthouder laat nu zien dat dat anders kan en komt met een krachtig besluit.

  • Een boete op van 20 miljoen euro.
  • Een verbod op het gebruik van scraping-technieken (een soort stofzuiger loslaten op het internet om alles te verzamelen wat los en vast zit) om gegevens van personen op Italiaans grondgebied te verzamelen en verwerken.
  • Een verbod op het gebruik van het gezichtsherkenningssysteem om gegevens te verwerken van personen op Italiaans grondgebied.
  • Clearview moet alle gegevens van personen op Italiaans grondgebied die zijn verwerkt met het gezichtsherkenningssysteem verwijderen

De Italiaanse toezichthouder is niet de eerste die de diensten van Clearview AI veroordeeld. Meerdere toezichthouders hebben zich al uitgesproken tegen dit soort illegale surveillancepraktijken en hoewel de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens zich uitspreekt tegen het onrechtmatige gebruik van gezichtsherkenningstechnologie en oproept voor een verbod op deze technologie blijft zij angstvallig stil rond Clearview AI.

Hopelijk trekt de daadkracht van de Italiaanse toezichthouder haar nu over de streep.

Alles bij de bron; Bits-of-Freedom


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha