Mensen die zich op het gemeentehuis melden, bijvoorbeeld om een verhuizing door te geven of een rijbewijs aan te vragen, kunnen zomaar gevraagd worden om eerst op de foto te gaan.

Naar schatting gebruikt bijna de helft van de gemeenten technologie om de vers geschoten gezichtsfoto te vergelijken met die op je identiteitsbewijs, maar het is onduidelijk hoe groot het probleem is dat ze daarmee willen voorkomen.

Gemeenten gebruiken gezichtsscanners om te voorkomen dat iemand zich legitimeert met het ID-bewijs van een ander die op hen lijkt. De methode is vergelijkbaar met de automatische grenscontrole op Schiphol, die al jaren in gebruik is. Gemeenten de technologie nu expliciet in om bedriegers te betrappen al is het onduidelijk hoe groot het probleem van lookalikefraude in het gemeentehuis is.

Het ECID constateerde vorig jaar 32 gevallen bij zijn ID-desk. Onder meer gemeenten kunnen hier aankloppen als zij fraude met ID-bewijzen vermoeden. Hoeveel van die gevallen daadwerkelijk via het gemeentehuis bij het ECID terechtkwamen, is onduidelijk; een analyse van de cijfers wordt binnen enkele weken verwacht. Ook is onbekend of technische gezichtsvergelijking heeft bijgedragen aan de opsporing.

Gemeenten die apparatuur voor gezichtsvergelijking aanschaffen, doen dat niet omdat er zich elke dag zoveel bedriegers melden. Zo maakte Vught onlangs bekend de technologie in te zetten, hoewel in de gemeente nooit lookalikefraude is geconstateerd. Toch neemt de verkoop al jaren toe, zegt Chino Klaverweide-Lorteije van ORIBI ID-Solutions. Dit bedrijf heeft naar eigen zeggen al zo'n 350 camera's geleverd aan 140 gemeenten.

Alles bij de bron; NU


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha