Het Israëlische leger gebruikt gezichtsherkenning om Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever in de gaten te houden. Het zou gaan om een uitgebreid netwerk waarbij smartphones en surveillancecamera's worden gebruikt, zo laten oud-militairen van het Israëlische leger aan The Washington Post weten. 

Met het gebruik van smartphonecamera's heeft het leger een ruime database aangelegd met daarin veel afbeeldingen van Palestijnen. Soldaten zouden de straat zijn opgegaan om hun gezichten te fotograferen.

De database zou ook gegevens van kinderen en ouderen bevatten. Om hoeveel gegevens het precies gaat, is onduidelijk. De voormalige militairen spreken van in ieder geval duizenden profielen.

The Washington Post beschrijft het surveillanceprogramma op basis van interviews met twee voormalige Israëlische militairen. Ook zou informatie naar voren zijn gekomen uit documenten van het leger die ze deelden met de Amerikaanse krant. Andere ontslagen militairen bevestigen de informatie.

In een reactie op de berichtgeving van de Amerikaanse krant laat het Israëlische leger weten "routinematige operaties" uit te voeren om terrorisme tegen te gaan en de regio leefbaarder te maken. Een oud-militair spreekt tegenover de krant van een grote privacyschending.

Alles bij de bron; NUAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha