Sam Altmans Worldcoin-project, een cryptomunt die belooft een universeel basisinkomen uit te keren aan wereldburgers die bereid zijn hun netvlies te laten scannen, kondigde een nieuwe financieringsronde aan vorige week. Het project stuit op heel wat verzet.

De Worldcoin ziet zichzelf als een “wereldwijde munt die eerlijk wordt verdeeld onder zoveel mogelijk mensen”. Om dit te bereiken heeft het project een manier gevonden om iedereen in staat te stellen zijn aandeel op te eisen via biometrische identificatie. Een project dat David Z. Morris, de “Mister Insights” van cryptonieuwssite CoinDesk, verafschuwt sinds hij in juni jl. scherpe kritiek uitte. Het idee om privégegevens op wereldwijde schaal te verzamelen, stuit hem tegen de borst. 

En staat zeker niet alleen in zijn verzet tegen Worldcoin. NSAklokkenluider Edward Snowden heeft er bij de oprichter op aangedrongen geen “oogballen te catalogiseren”, om de eenvoudige reden dat hij van mening is dat biometrische gegevens moeten worden geweerd uit identificatie- of beveiligingssystemen. Hij trok ook de beweringen van het bedrijf in twijfel dat zijn databanken geen privacyrisico’s zouden inhouden.

“Ondermijning van de privacy is niet de enige misstap van Worldcoin: de aankondiging van de (nieuwe) financiering onthulde dat 20% van alle tokens zal worden gereserveerd voor het ontwikkelingsteam,” aldus David Z. Morris. In de cryptowereld werd deze praktijk vroeger een “premine” genoemd en wordt nog steeds beschouwd als een van de belangrijkste signalen dat een project bedoeld is om insiders te verrijken. Des te paradoxaler dus, voor een project met zogenaamd universele filantropische ambities.

Alles bij de bron; BusinessAM


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha